Khamis, 25 Julai 2013

kami berpesta Udang Galah di gunung Mesah Gopeng


Udang Galah dari celah gunung Mesah gopeng. Rasa2 masak apa sodap? lemak Cili api? masak sambal? masak rendang? masak kari? Ehh apa melalut ni..baru dapat dah berangan..hehehe..apa2 pun masak apa pun pasti sodap...





Pada satu masa dahulu (edak le lama be benor), KPAS ada menganjurkan satu XTVT memancing udang galah di kolam pancing di gunung Mesah digopeng..(hanya satu tu aje kolam pancing udang galah di mesah gopeng).dan di kolam tersebut memang tak mengecewakan..kerana sesiapa yang pergi pasti dapat merasa menaikkan udang galah tersebut, cuma dapat tak dapat aje menaikkan, sebab kalau tak dapat tu bermakna terlepas, ini kerana menaikkan udang galah memerlukan teknik...itu korang tak perlu risau kerana tauke di kolam tersebut tidak kedekut untuk mengajar teknik menaikkan  udang tersebut..
Pengalaman menaikkan udang amat medebarkan ...bukan apa, takut terlepas..macam gambar diatas meor otai berhati-hati menaikkan udang galah bersaiz biasa..

Mancing kat kolam tu takde spec, kalau dapat udang saiz seperti gambar diatas (amran)..itu pun kita orang sapu..hehehe..am menunjukkan 2 bermakna beliau baru dapat 2 ekor..
kalau saiz macam gambar diatas, jangan kan nak lepas balik..kalau terjatuh di kolam tu balik pun sanggup rasa nya nak terjun dalam kolam tu, untuk tangkap balik..hehee
Kalau macam ni lagi seronok...sekali pancing dapat 2..hehe
Diatas gambar zoom udang yang firdaus dapat 2 sekali
Aizad pun apa kurang nya, dah dapat udang besar pasti lah senyum..cuba dapat kecik macam aidil gambar dibawah..senyum pun tadak..hehe .....
Aidil hasil pertama beliau...
Kalau tadi am dapat kecil..kini dah kasar dah..
Haa!! tu dia..karman naik pulak...

Pada hari tu kami semua tersenyum puas...dah sudah pasti balik rumah nanti satu rumah pulak akan tersenyum bila sudah DI masak...hehee

Dibawah adalah gambar hasil udang galah yang mereka dapat ketika memancing di Mesah

ANDA DILARANG MENIRU AKSI DIBAWAH KERANA TANGAN ANDA MUNGKIN AKAN DIKETIK..hahahaha

Ini antara hasil amran..boleh tahan..
Hasil dari aizad..ni boleh tahan bebenor...
Ini pulak hasil karman...ni penulis tak boleh tahan ni, karang bak sikit..


Gambar diatas adalah hasil Firdaus...
Ini hasil Meor Otai
Ini pulak hasil aizad
Ini pulak hasil karman
Total kitaorang mancing pada hari tu adalah 3 jam..
Tempat memancing udang galah disitu boleh dikatakan selesa..kerana dilengkapi, tandas, kedai makan, surau...kalau bawa family memang terbaik..
dibawah adalah alamat nak kesana dari sahabat kita amer..
Selamat memancing ...

Bravodioskebasta..

*ini update lama tapi diberi nafas baru..


22 ulasan:

  1. Assalamualaikum, tahniah bro dpt jenggo....
    Nk tanya Bro...berapa hinggit sejam bro??

    BalasPadam
    Balasan
    1. Assalamualaikum,..terima kasih..RM20 hinggit untuk 2 jam.. :)

      Padam
  2. aiZad KPASJulai 25, 2013

    RM10 sejam.. minimum 2 jam. jd RM20 ringgit la.. umpan ada dijual di kolam, umpun-umpun & cacing. set pancing pun boleh sewa kat kolam. memang best kolam ni, paling besar pernah dapat 400g/ekor!

    BalasPadam
  3. Ya betul ..aizad...bila nak repeat..hehehe..rindu rasa nya...

    BalasPadam
  4. Terima kasih bro... berat ikan di pegang tu .. :)

    BalasPadam
  5. Ada lgi ke kolam to

    BalasPadam
    Balasan
    1. ada lagi kolam udang mesah ni..baru lepas cuci.. kalau nak pergi lepas raya ok kut..biase lepas cuci ..hasil nyerr kurang sikit.. :)

      Padam
  6. Tak pasti pulak ada lagi ke kolam tu...dh lama x mancing dsana.. :) ..nanti klu teman kesana teman update.. :)

    BalasPadam
  7. haha teman dah g dah tdi..bukan exit tol smpang pulai tapi exit tol gopeng..mmg terbaik lah murah pon murah puas mncing

    BalasPadam
    Balasan
    1. ya ke.. cantikkk!!... nanti kalau pergi lagi... jangan lupe cakap dpt info kolam ni dari blog KPAS... sekurang-kurang nye tauke kolam tu tahu..kami ada membantu .. :)

      Padam
  8. Tanpa NamaMac 27, 2014

    gambar atas ni semua pakai umpan ape? baling tepi2 or tengah?

    BalasPadam
    Balasan
    1. dan mata kail udang saiz ape? teman ade g. kumpaw. pakai mata saiz 4 n 6. tak ada duri pandan. batu hidup. tak pandai tarik. tak tau cara main

      Padam
    2. Tanpa NamaApril 07, 2014

      Salam semua,sayang sekarang tokey asyik lepas anak-anak udang.Mancing sampai 5 jam pun takat dapat 10 ekor.

      Padam
    3. kami pakai umpan umpun2.. ada dijual disana... .. biase memancing..kami baling ketengah..klu hasil kurang kami ubah ke tepi... kadang2 ubah tempat... mencari lubuk...

      mata biasa kami pakai mata 4..bole minta bantuan tauke kolam untuk mengajar teknik menarik udang.....

      biase kite kena tengok.bile tauke lepas kan udang... kerana itu pun ada effect hasil mendapat udang, biase udang baru tak mahu makan umpan kerana pening... ini biase mengambil masa lebih kurang 1 atau 2 minggu...

      Padam
  9. Yup btol..tokey da pndai skg ni cmpur udg kcil..klu mlm main tepi (pkai btg puyu) klu siang kna pkai joran main tngah.. hsil mmg tiptop..size cmpur la bsar kcil biasa la kolam kn huhu.. 6jam bru RM50 je puas mncing..

    BalasPadam
  10. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  11. Tanpa NamaJulai 15, 2014

    Nk ikut susur kluar smpang pulai ke gopeng??

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...